Acció gastronòmica al Port Badalona organitzada per la cooperativa La Sargantana

Posted on Leave a commentPosted in Ciutat, Cultura

El passat diumenge dia 9 d’Octubre va tenir lloc l’acció gastronòmica Badalona la mar i el vi, una activitat en la que buscàvem posar en relleu i enllaçar el patrimoni històric i el present de dues activitats econòmiques importants a la ciutat com la vinya i la pesca.

Durant la jornada vam tenir l’oportunitat de conèixer, recordar i debatre tots els aspectes relacionats amb aquestes activitats productives amb pescadors de la Confraria com en Ramón Costa i altres experts vinculats amb aquests dos sectors econòmics com en Josep Coll, elaborador de vi local, Quim Batlle, president de la DO Alella, en Marius Rubiralta, director del Campus d’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Clara Forn, tècnica del Museu de Badalona, la Ruth Troyano, periodista i l’Àlex Mañas, regidor de l’Ajuntament de Badalona.

La jornada es va encetar amb la sortida del primer Quetx i els seus 24 tripulants, mentre al port, ja s’ensumava l’aroma a sípia amb mandonguilles, un dels platillos mariners cuinat per l’Ignasi Niubó, xef de la Cooperativa La Sargantana. El viatge va ser molt interessant, els assistents van descobrir de la mà de l’Òscar Pallarès, de la revista Papers de Vi, les característiques del territori vitivinícola des d’un privilegiat punt de vista, la mar. A bord, també vam poder gaudir d’un tast del vi Marfil Blanc Sec d’Alella Vinícola. Una hora més tard els assistents van desembarcar disposats a prendre un bon esmorzar, dolç o salat, doncs vam preparar opcions per tots els gustos. Durant el segon i el tercer viatge del Quetx Ciutat de Badalona es van donar a conèixer de la mà d’en Pere Costa els accidents geogràfics que des de la mar orientaven la navegació dels pescadors.

Ja a terra ferma vam poder tastar els plats de la Cooperativa La Sargantana, a més de la sípia amb mandonguilles, hi havia també uns musclos boníssim i un escabetx de Bonítol per llepar-se’n els dits, tot plegat maridat amb vins d’Alella Vinícola.

 

unnamed

 

Va ser un plaer pels cinc sentits ja que, mentrestant, un grup de pescadors de la Confraria del Port de Badalona van iniciar les interessants converses de taverna al voltant de la situació actual de la pesca artesanal a Badalona i les problemàtiques que afronta (clicant al següent enllaç podeu escoltar al pescador Ramon Costa).

 

http://www.laxarxa.com/latarda/noticia/badalona-s-incorpora-a-la-do-alella

 

unnamed-1

 

unnamed-2

 

També vam comptar amb l’exposició de fotografies de vinya i pesca a Badalona procedents de l’arxiu del Museu de Badalona. Un recull d’imatges colpidores que remunten a l’espectador a mitjans del darrer segle, on la pesca i la vinya tenien un important paper en la quotidianitat de la ciutat. En Josep Cortinas és un dels autors protagonistes de l’exposició.

 

unnamed-3

 

unnamed-4

 

En darrer terme, la taula rodona, De Baetulo a la DO Alella, va posar en relleu el nostre bagatge cultural, patrimonial i econòmic al voltant del vi i la pesca. Vam veure com han estat el nervi fundacional de la ciutat i com actualment es mantenen vius i actius, tant a la nostra memòria col·lectiva com a les vides d’alguns badalonins i badalonines que avui dia s’hi dediquen i que volen potenciar la riquesa que suposen.

 

unnamed-5

 

Per últim volem agrair a tots els participants la seva implicació durant la celebració que esperem contribueixi al manteniment d’aquestes activitats econòmiques patrimonials, doncs considerem que són indispensables per fonamentar el nostre relat de ciutat en els àmbits cultural i turístic. Des de La Sargantana seguirem treballant per potenciar el que fa de Badalona casa nostra.

 

unnamed-6

 
Save
 
Save
&nbsp:
Save

capc%cc%a7alera-01

Badalona, la mar i el vi

Posted on Leave a commentPosted in Cultura, General

flyer-badalona-la-mar-i-el-vi-cara-web

flyer-badalona-la-mar-i-el-vi-dors-web

 

BADALONA, TERRA DE VINYES I PESCADORS

Amb l’entrada de Badalona a la DO Alella, no només s’incorpora a la denominació un llarg bagatge cultural, patrimonial i econòmic al voltant del vi, sinó que també ho fan altres activitats productives que formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat i que encara mantenen la seva activitat a dia d’avui.

Una d’aquestes activitats és la pesca artesanal, que sostinguda durant tots aquests anys per la confraria de Pescadors de Badalona, ens segueix aportant un llegat patrimonial i cultural que forma, en gran part, el nervi fundacional de la ciutat.

Tenint en compte que tots aquests valors que pot aportar Badalona al relat general de la DO Alella han de prendre el relleu que mereixen i, també, s’han de reactivar dins l’imaginari col·lectiu de la ciutat, La Sargantana Coop vol fer un pas endavant i organitzar aquesta acció gastronòmica per a encetar l’entrada de Badalona a la DO Alella amb un accent propi, recuperant la mil.lenària convivència entre les vinyes i la mar.

Per demanar informació o reservar els viatges al Quetx podeu entrar al web de Marina Badalona o trucar a la Sargantana (934642216).

T’hi esperem!

logos-la-mar-i-el-vi

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

escenari

La quarta edició del Joc de Badalona

Posted on Leave a commentPosted in Cultura

El Joc de Badalona, el primer joc en línia de preguntes sobre la ciutat, ja ha encetat la quarta edició carregada de novetats i ens fa molta il·lusió!
La dinàmica d’El Joc és la mateixa dels altres anys: cada participant rebrà tres preguntes cada dia que haurà de respondre abans de mitjanit. Les preguntes de dissabte, que poden incloure alguna qüestió que obligui al concursant a desplaçar-se, es podran respondre fins al diumenge a les dotze de la nit. El premi, com cada any, serà un viatge a París per a dues persones.

Quines són les novetats?
A partir d’aquest 2012 el disseny i el manteniment del web eljocdebadalona.cat va a càrrec de l’empresa badalonina pimpampum.cat. Amb aquest canvi s’ha pogut introduir tota una sèrie de novetats que milloren la dinàmica del Joc, com ara l’opció de posar-hi fotografies o adaptar el programa per fer-lo compatible amb telèfons intel·ligents o tauletes.
Una altra novetat important és la reducció de quatre a tres setmanes per tal d’agilitzar molt més el joc.

Les dates més importants
El tret de sortida va ser el 7 de maig i la darrera pregunta serà el 26 de maig. Una setmana més tard, l’1 de juny es formularà la ja tradicional pregunta final. El guanyador de la quarta edició es donarà a conèixer el 8 de juny en la Festa Final.

Els experts de la 4a edició
Aquest 2012 El Joc de Badalona compta amb nous membres de la Comissió d’Experts que han formulat les preguntes. La consolidació del Joc com una de les activitats més destacades de la ciutat ha fet que importants personalitats de Badalona enguany hi formin part, com ara la Glòria Pérez Salmerón, directora de la Biblioteca Nacional, en Pere Renom, biòleg i reporter del ‘Quiquecom?’ del Canal33, o en Quim Morales, periodista i conductor de ‘La Segona Hora’ a Rac1.