hort conreu sereny

Productors de La Sargantana: compromís i coherència

Posted on Leave a commentPosted in Cuina

Aquest 2012 ha estat l’any del compromís a La Sargantana. Hem decidit fer un esforç per donar coherència a la nostra carta amb tot aquells productes que us oferim i l’hem omplert de productes ecològics, de proximitat, cooperatius i de comerç just. A continuació us presentem aquelles empreses que ens proveeixen amb aquests productes alhora que fan una tasca respectuosa amb l’entorn i implicada socialment.

Mafriseu

La nostra carn ecològica prové del Pirineu, concretament de l’Alt Urgell, on basen la tasca ramadera en la pastura oberta del bestiar que afavoreix l’alta qualitat dels productes que us oferim.

La Llotja de Badalona

Des de que aquesta nova base de pesca artesanal va reobrir a Badalona, hem estat ben atents al que els pescadors de la nostra ciutat ens oferien per presentar-vos a taula el peix més fresc i pescat més a la vora de les nostres costes.

Conreu Sereny

Aquesta entitat treballa terreny a Sant Jeroni de la Murtra alhora que realitza una tasca d’inserció laborar a persones en risc d’exclusió. Ens proveeix de verdura i hortalisses ecològiques conreades ben a prop de casa.

Pagerols

Els amics de Pagerols fa temps que tenen a La Sargantana un punt de repartiment del seu cabàs ecològic, ara també fem servir les seves verdures a la nostra cuina.

Hortec

Aquesta cooperativa que agrupa des de 1991 una vintena de productors exclusivament d’agricultura ecològica, ens porta el gruix de les verdures, fruites i hortalisses que fem servir a La Sargantana.

Alternativa 3

Aquesta cooperativa, nascuda el 1992, importa, elabora i distribueix productes ecològics i de comerç just. El cafè, les infusions i el sucre que fem servir a La Sargantana provenen d’aquesta organització i dels seus productors.

L’Olivera

La tasca d’aquesta cooperativa combina el treball de la terra amb les seves vinyes i oliveres, i el treball amb les persones, a través del seu projecte social que dóna ocupació a persones amb discapacitat i amb risc d’exclusió. La carta de La Sargantana inclou els seus vins.

Matins de llotja

Posted on Leave a commentPosted in Cuina

Des de que la llotja de pescadors va reprendre l’activitat fa més d’un any, a La Sargantana oferim plats amb el peix més fresc del mar més proper, i és que molts matins a la setmana, ens acostem a la subhasta per endur-nos un pessic de la captura d’aquell dia.

A primer cop d’ull la captura d’aquests matins de llotja és sempre excel·lent: orades enrevoltades i encara alenant, llenguados, llobarros, raps, sípies; tots lluint un aspecte del que ens hem anat desacostumant després de tants anys de veure peix llargament refrigerat, decandit, trist… en resum: mort.

Per un cuiner comprar el peix en aquestes condicions i a més compartir amb el qui l’ha pescat quatre paraules sobre els atzars de la feina del dia, t’obliga a tractar la matèria primera amb un respecte quasi cerimonial: el producte guanya part de l’ànima dels que l’han tractat, s’han enllaçat totes les mirades des del productor al comensal que seu a qualsevol taula del restaurant.

La pesca a Badalona té una història tan llarga com general és el desconeixement dels seus ciutadans d’aquesta activitat. Cal anar a la llotja i en el flamejar salobre dels peixos, en les veus de gramàtica fonda i essencial, en els rudiments del tracte comercial directe, reviure la pertinença a un país, a una ciutat, però sobretot a un paisatge que transportem, fins i tot involuntàriament, allà on anem i tota la nostra vida.

ELS NOSTRES PRODUCTORS: Carn amb certificació ecològica de l’Alt Urgell

Posted on Leave a commentPosted in Cuina

Ja fa uns mesos que a la cuina de La Sargantana vam apostar per utilitzar de forma preferent carns i embotits procedents d’explotacions amb certificació ecològica.

Aquesta decisió ha estat fonamentada d’una banda en dos dels principis bàsics de la política de compres de La Sargantana: proximitat dels punts de producció i confiança absoluta en la feina dels productors que ens abasteixen.

D’altra banda cada cop som més conscients que una política de compres en hostaleria no pot només guiar-se per l’objectiu final de la rendibilitat econòmica sinó que ha de tenir en compte l’impacte que produeixen les activitats dutes ha terme pels elaboradors tan a nivell social com ambiental.

Així comprant carns i embotits amb certificació ecològica i a més fent-ho a un productor de confiança ens abastim amb la garantia que el producte final és d’una alta qualitat i que els processos que ha seguit la seva elaboració han tingut el mínim impacte possible sobre el medi.

Pel que fa a els productes càrnics hem tingut de fa temps la col·laboració de MAFRISEU empresa ubicada a la Seu d’Urgell que des del 1961 elabora i distribueix productes de la vedella, xai i porc criats entre les comarques del Pallars i l’Alt Urgell. Mafriseu ha tingut un gran paper en la dinamització de la IGP Vedella del Pirineu i ha dut a terme també un agosarat i ambiciós pla de transformació a certificació ecològica.

Tenint en compte les dificultats i exigències de tota mena que això representa en empreses tradicionals d’un volum de producció considerable animem als amics de Mafriseu a continuar en aquest esforç de modernitzar i fer realment competitiva la distribució de carns i embotits de qualitat i de producció ecològica del Pirineu. Sense actors com ells en el mercat càrnic del país, serà difícil tenir una alternativa sòlida i competitiva pels qui volem fer actes de consum responsables i disfrutar amb productes d’una alta qualitat .